sınav kaygısı üzerine
''Her şeyin bir hakikati vardır. Kulun imanın hakikatine ulaşabilmesi için; başına gelecek olanın hiç şaşmadan mutlaka başına geleceğini, başına gelmeyecek olanın da kesinlikle başına gelmeyeceğini bilmesi gerekir.'' (Ebu'd Derda radıyallahu anh'den İ.Ahmed)
Bugün LGS ye giren öğrencilerden sevinenler olduğu gibi üzülenler de oldu. Çok çalışmama rağmen yapamadım. Allah neden dualarımı kabul etmiyor? Aslında çok uğraşmıştım hani Allah çalışana verirdi? Gibi sorular ve sitemler o kadar çok geldi ki artık bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Sevgili yavrum öncelikle çevrendekiler sınava çok fazla anlam yüklüyor olabilirler ve onların senin üzerinde oluşturduğu baskı hayattaki birçok güzelliği görmeden geçmene sebep olabilir. Bir kere sana öncelikli tavsiyem her şeyi olması gereken yere oturt. Henüz yaşın küçük belki bu yazdıklarımı anlamakta zorluk çekebilirsin ama ben yine de yazacağım Çünkü bir dönem zihin ezberler ve onu yerleştirmesi zaman alabilir bu tıpkı yediğimiz yemeğin hazmedilip kana dönüşmesinin biraz zaman alması gibi. Yemeği şimdi yersin fakat onun midede öğütülmesi böbreklerden süzülmesi kana dönüşmesi enerjiye dönüşmesi nasıl hemen olmuyor Biraz zaman gerekiyorsa okuduklarının da akıl ve tecrübe süzgeci ile süzülüp yüreğine yerleşmesi biraz zaman alacak tabii...
Güzel yavrum öncelikle yazının başındaki hadisi hiçbir zaman unutma. Kesin emin ol hatta kesin emin oluncaya kadar tekrarla, başıma gelecek olan mutlaka gelecek başıma gelmeyecek olan ne yaparsam yapayım kesinlikle gelmeyecek.
O zaman neden çalışıyorum hocam? İşte sonrasında kendini suçlamaman için çalışıyorsun. Keşkelerle şeytanın işine açmamak için ve bu konudaki arzuna, azmine biz ve melekler şahit olalım diye fakat bunca çalışmaya rağmen arzu ettiğini yakalayamazsan sakın kendine kızma ve rabbine küsme. Dualarım kabul olmadı diye hüzünlenme. Hiçbir hekim hastası ne kadar çok arzularsa arzulasın helal olsa dahi ona zararlı olan bir şeyi hastasına vermez. Ameliyattan yeni çıkan bir hasta her istediği nimete kavuşa biliyor mu? Hasta çok istedi diye hekim tutup verse onun istediğini iyi bir iş mi yapmış olur yoksa çok merhametli bir hekim mi derdik ona?... Elbette hiçbiri. Sen üzerine düşeni yaptın ve çalıştın bundan sonra olacaklar konusunda Allah'a tevekkül et.
Ve şimdi şu söyleyeceklerimi unutma bunlar hem senin hem de senden sonra sınava girecek değerli küçüklerinin kulağına küpe olsun;
Ailemi hayal kırıklığına uğratacağım benden çok büyük beklentileri vardı şimdi ne olacak? Aklına gelen ilk soru bu ama emin ol senin çalıştığını yorulduğunu gören ailen buna rağmen yolunda gitmeyen bir şey olursa bundan dolayı seni yargılamayacaklar. Çünkü onlar için sen, sen olduğun için önemlisin Allah'ın onlara emaneti olduğun için eğer başka bir anlam yüklerlerse hedeften önce onlar şaşmış olur.
Arkadaşlarım sınavdan yüksek puan alırken ben açıkta kalacağım. Açıkta falan kalmazsın belki hedeflediğin lise olmaz fakat nereden biliyorsun senin için bir sonrakinin bir önceki hedefinden daha hayırlı olmadığını... Ben bu şekilde sonuçlanan birçok hikaye biliyorum.En başta Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin Taif yolculuğunu hatırla bu davaya kucak açarlar belki diye peygamber Aleyhisselam Taif'i tercih etti fakat Allah'ın izniyle başarıyı Medine'de yakaladı. Bilemezsin gerçek başarı senin hangi hedefinde? Ya da senin hedefinde mi yoksa Allah'ın senin için seçtiği yerde mi?
Bu sınav benim bütün geleceğimi etkileyecek;
Senin bütün geleceğini etkileyecek olan sınav bütün hayatını içine alan iyi insan, salih müslüman olma sınavı işte bu sınav senin bütün geleceğini etkileyecek. LGS ise bu büyük geleceğin içerisinde nokta dahi değil. Tabii bu senin gözünde öğrendiğin bilgileri küçültmesin, öğrendiğin her şeyin O büyük sınavda kullanacağın bir yeri olacak. Olay sadece lise seçme ile sınırlı değil. Onun için büyük düşün.
Bazen anne baban ve çevrendekiler seni yatıştırayım sakinleştireyim derken heyecanını yükseltebilirler. Bu onların da senin bu gireceğin sınava karşı duydukları heyecandan kaynaklanıyor. Fakat bu hiçbir zaman onların seni sadece bu sınavla değerlendirmesi anlamına gelmeyecek. Belki de gelmemeli demek lazım bazen ipin ucunu kaçıran ebeveynler olabiliyor ama ne diyelim bazen çocuklar da güzel bir öğretmen olabilir ebeveynleri için. Her zaman ebeveyn öğretmez evladından öğreneceği çok şey vardır anne-babaların.
Son olarak kendini iyi tanı neler yapabileceğini güzelce tespit et, kuşsan yüzmeye, balık isen uçmaya kalkmak yerine yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalış. Herkes her şeyi güzel yapamayabilir ama herkesin yapabileceği iyi ve güzel şeyler vardır. Bunları keşfet ve kendini o konuda geliştir. Daha güzelini yapabilecekken basit şeylerle uğraşmak ne kadar zaman ve emek israfıysa çok güzellikler çok iyilikler yapmaya imkan varken sırf değişiklik yapmak, göze çarpmak, parmakla gösterilmek uğruna farklı kulvarlarda ömür çürütmek de o kadar israftır.
Allah'a güzel bir kul anne babana hayırlı evlat ve kendini tanıyıp koyduğun hedefleri en üst seviyede gerçekleştirebilmen duasıyla...
Yolun ve bahtın açık olsun...
Haktan Bilen