intihal (söz, fikir çalma)
Selamünaleyküm değerli dostlarım sosyal medyanın da artışıyla yeniden gündeme gelen bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Konumuz İNTİHAL yani söz ya da fikir hırsızlığı.
Çok önceki dönemlerde muallaka-i seb'a ( Yani Kâbe’ye asılan yedi şiir. Bunların ne büyük birer belâgat âbidesi olduğu malûmdur. İslam ve ihsan sitesi) şairlerinin bu konuda birbirlerine ithamda bulunmaları ve bundan rahatsızlıklarını dile getirmeleri maalesef o dönemde kalmadı. bugün yukarıda da belirttiğim gibi sosyal medyanın hayatımıza hızla girişiyle bir baktık ki; herkes alim! Herkes güzel söz söyleyen! Herkes hikmet ehli! harika sözlerin sahipsiz olarak bini bir para havada uçuşuyor.
Düşünüyorum da eğer paylaşım ahlakına bu aykırı davranış bizden önceki nesilde olsaydı ne İbn-i Sina'nın ne İmam Gazali'nin ne de seleften herhangi birinin sözleri bize İlk günkü haliyle ulaşamayacak ya da bunları hep anonim olarak kabul edecektik. Lakin selef böyle yapmadı. Bir söz ya da fikir kime aitse, söz gibi sahibinin telif hakkı da korundu böylece ta ilk devirlerden bu yana Hz Ebubekir'e ait olan bir söz de sahibinden uzaklaşmadı yakın tarihimize ait olan bir söz de sahibi sahibi ile birlikte muhafaza edildi ve günümüze ulaştırıldı. Hadisler konusundaki hassasiyeti zaten zikretmeme gerek yok bazen hadisin metninden daha uzun rivayet zincirleri okuduk aracı olanların tek bir ismi daha zayi edilmeksizin. Fakat bugün geldiğimiz noktaya baktığımız zaman kul hakkı birçok meselede zayi edildiği gibi bu konuda da çoğu zaman gözetilmiyor maalesef bu konuda bizim üzerimize düşen nedir ? Diye soracak olursak sahih hadisler başta olmak üzere herhangi bir sosyal platformda duymuş olduğumuz hadisin kaynağını mutlaka taleb etmek ya da biz eğer paylaşacaksak mutlaka kaynağının da bilgisine ulaşmak
Diğer insanların sözlerine gelince selefin ortaya koyduğu ahlakı ortaya koyarak mutlaka sözün sahibi ile birlikte sözü paylaşmak hatırlayamama durumunda ise en azından bir büyüğümüz ya da bir düşünür diye söze başlamak hak sahibine hakkını teslim etmek demektir. Çünkü bizim o bir cümlede özetlediğimiz bir söz ya da fikir uzun emeklerden sonra ortaya çıkar tıpkı bir kaç gram altının uzunca bir toprak elemesinden sonra ortaya çıkması gibi ve nasıl altını sahibinden çalmak bir hırsızlık ise uzunca süzgeçler den geçerek süzülerek gelmiş hikmet damlalarını da sahibinden çalmadan sahibi ile zikretmek gerekir. Konuyla ilgili sözlerime burada son verirken başka bir yazıda buluşmak üzere tüm okurlarıma afiyet ve bereket dilerim.
Haktan Bilen