çocuklara dua eğitimi nasıl verilmelidir?
Soru;
On yaşında bir çocuk gelip sorup derse hani sen bana Allah merhametli demiştin.
Öyle olsaydı ben O'ndan o kadar çok bisiklet istiyorum ki ama vermiyor niye biz zengin değiliz niye bizim bir bisiklet alacak paramız yok?
Ben artık Allah’tan bir şey istemiycem vermiyor bana derse nasıl yapabiliriz ne diyebiliriz ?
Cevap:
Değerli kardeşim çocuklara dua konusunda bir eğitim vereceksek buna önce ona nasıl bir ilaha dua ettiğini öğreterek başlamamız lazım. Hiçbirimiz nelere gücü yettiğinden, nelerden razı olduğundan ve istediğimizde ne kadar vereceğini bilmediğimiz bir varlığa isteklerimizi rahat sunamayız. Bir düşünelim istekte bulunacağımız birini kimler arasından seçeriz ? Bizim gibi ihtiyaçlı olanlardan mı verirken minnet edenlerden mi yoksa hem ihtiyaçsız hem de verirken güzel veren isterken güzel isteyenlerden mi elbetteki tercihimiz 3. Şık olurdu. Şimdi bu minvalde devam edecek olursak çocuk Rabb'inin merhametli olduğunu bildiği gibi her şeyi tam zamanında ve tam yerinde vereceğini de bilirse böyle bir sitemde bulunmaz. O yüzden ona dua ettiği varlığı tanıtmak lazım. Gerçi eğri oturup doğru konuşacak olursak acaba biz dua ettiğimiz Rabbimizi ne kadar tanıyoruz ? O'nun isimleri ve sıfatları konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz ? Mesela sadece isimlerini saymaya kalksak dahi takılmadan 99 ismini yarısını sayabilir miyiz ? Henüz açıklamalara gelmedim sadece isim olarak soruyor olsak dahi...
Belki de bizim de dua etmekte zorlanma sebeplerimizden biri de bu olabilir mi ? Allah'tan bir istekte bulunup sonra da bu maaşla nasıl acaba diye soruyor muyuz kendimize ? Malikül Mülkten istediğimizi bilmemize rağmen... Ya da isteğimizin acele kabul edilmesini arzu ediyor muyuz Allah'ın es Sabur ismini bilmeyişimizden kaynaklı olarak.
Çocuklara dua konusunda öncelikli olarak öğretmemiz gereken şeylerden biri O'ndan istemek ise diğeri de bizim istediğimiz zaman olmayabilir önemli olan O'nun dilediği zaman verileceği, doğru zamanın o zaman olduğu düşüncesini aşılamak.Unutmayalım ki dua üç şekilde kabul görür hadis-i şerifte buyurulduğu gibi;
Ya istenen verilir
Ya daha hayırlısı verilir
Ya da ahirete ertelenir.
İstediği bisikletin ona burada verilmemiş olması Belki de onu büyük bir kazadan tehlikeden korumuştur. Fakat elbette ki o istemeye devam edecek sadece istediğinden dolayı dahi hem sevap kazanacak hem ahiret yatırımı olacak.
Tabii bir de doğru tevekkül anlayışını işlemek lazım çocuğa... Dua iki türlüdür;
Fiili dua
Kavli dua.
Kavli dua dil ile yapılan, fiili dua ise o duanın kabulü için bizim gösterdiğimiz samimiyet ve çaba. Soruda bisiklet geçtiğinden dolayı o örnekle yola çıkalım; örneğin çocuk Allah'tan bisiklet istedi peki bu bisikleti alabilmek için nasıl bir çaba sarf ediyor. Elindeki imkanları değerlendirebiliyor mu ? Mesela belediyenin açtığı yarışma belki o bisikletin ona gelmesi için bir sebeptir, düzenlenen kitap okuma yarışmaları bir sebeptir ya da küçük küçük harçlıklarını bir kenara koymak bir sebeptir. Yani üzerine düşeni yapıp yapmadığına bakması lazım. Allah sebepsiz de yaratabilir. Fakat önce kulun yapması gerekenleri gözden geçirmesi lazım.
Eğer bir anne çocuklarının tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor ve çocuk üzerine düşeni yapmayı öğrenmeden büyüyorsa bu çocuk ileride şöyle bir kişilik olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bir şeyleri sadece ister, yapmak için çabalamaz ve o istedikleri olmadığında sürekli başkalarının başarılı çocukları, mutlu yuvaları hatta kişisel başarıları onun markajında olur ama hangi sebeple ? Şu sözleri dile getirmek için " Allah onlara veriyor bana vermedi " halbuki gözden kaçırdığı şey o başarılı çocukların annesi Allah'ın izniyle birçok lüksünden gezmesinden tozmasından hatta insanî ihtiyaçlarından kısarak çocuklarının iyi yetişmesi için elinden geleni yapmıştır. Ya da mutlu bir yuvanın sahibi olarak dışarıdan görünen bireyler o evin içerisinde huzuru hakim kılmak için kim bilir rahatından ne tavizler vermiştir.
Ezcümle üzerine düşeni yapmayı öğrenmeden büyüyen çocuklar ileride hep başkalarının yaşamına imrenerek Allah korusun Belki bir adım ötede kıskanarak hayatlarını sürdüreceklerdir O yüzden gerek dua eğitiminde gerekse genel olarak çocuk eğitiminde bilmemiz gereken en önemli noktalardan birisi annenin fedakarlığı kadar çocuğun da sorumluluğunu bilerek büyümesidir. Bu şekilde bir cevapla inşallah hem sorunuza ışık olmuş hem de dua eğitimine katkıda bulunmuş olmayı umut ediyorum...
İnşallah hayırlısıyla en kısa zamanda bisikletine kavuşur o güzel yavru...
Allah'a emanet olunuz.
Haktan Bilen