Bakara Suresi 212. Ayet Tefsiri

زُيِّنَ لِلَّذ۪ينَ كَفَرُوا الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا وَيَسْخَرُونَ مِنَ الَّذ۪ينَ اٰمَنُواۢ وَالَّذ۪ينَ اتَّقَوْا فَوْقَهُمْ يَوْمَ الْقِيٰمَةِۜ وَاللّٰهُ يَرْزُقُ مَنْ يَشَٓاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ


 İnananlarla alay ederek inkâra sapanlar dünya hayatının çekiciliğine kapıldılar. Ama Allah’tan korkanlar onlardan kıyamet gününde üstün olacaklardır. Allah dilediğine hesapsız rızık verir.

       (Bakara 212)

Bismillah

Bir önceki ayette Rabbimiz apaçık ayetlerin verildiğini bize anlatmıştı.peki bu kadar aydınlık apaçık ayetleri görememenin sebebi ne olabilir işte burada 212 ayette bu sebep izah ediliyor.
         DÜNYA HAYATININ SÜSLÜ GÖRÜNMESİ

Tıpkı Rasulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurduğu gibi

Abdullah bin Enis (ra) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki:

Birşeyi aşırı sevmen seni ona karşı kör ve sağır yapar.

(Camiussağir - 3674

Yine benzer bir hadis-i şerifte

"DÜNYA SEVGİSİ her kötülüğün başıdır."  (Beyhaki şuabul iman)

Değerli olan nimetler değersiz olan dünya sevgisi ile yer değişince dünya hayatı süslü gösterildi inkar edenlere. Dünyanın çekiciliğine kapılıp kaldılar. Ne olacaktı ki herkes değer verdiği ile mutmain olur. Dünyaya değer verenler de dünya sevgisi ile tatmin oldular...
Şu iki tip insan yeryüzünde sürekli var olacak
1)hayatın kölesi değil efendisi olarak kalanlar. Hatta bedenen köle bile olsalar Bilal gibi Ammar gibi
2) Kendilerine dünya hayatının süsleri verilenler böylece dünyanın eşyasına ve degerlerine köle olanlar.

İkinci grup insanlar dünya hayatının süsüne öyle kapıldılar ki cenneti bu dünyada kurmak istediler. Ve bu uğurda öyle bir çaba sarf ettiler ki mekanikleştiler. Bütün insani duygularını öldürdüler. Paylaşmak, merhamet, fedakarlık bunlar alay sebebi oldu onlar için. Hele de bunu maddi yoksunluklara rağmen yapan o günün de bu günün de Bilalleri Ammarları Süheybleri onlar için hep alay sebebi oldu.

Tabii burada alay etmenin hele hele de bir müminle alay etmenin ciddi bir kalbi rahatsızlık bir inkar hastalığı olduğunu da görüyoruz. O kadar tehlikeli bir hastalık ki Hucurat suresinde Rabbimiz diğer kötü ahlak özelliklerinden genel olarak zikrederken ALAY meselesi geldiğinde erkeklere ayrı kadınlara ayrı olarak zikreder.

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسٰٓى اَنْ يَكُونُوا خَيْراً مِنْهُمْ وَلَا نِسَٓاءٌ مِنْ نِسَٓاءٍ عَسٰٓى اَنْ يَكُنَّ خَيْراً مِنْهُنَّۚ

 Ey iman edenler! Erkekler diğer erkeklerle alay etmesinler; onlar kendilerinden daha iyi olabilirler; kadınlar da diğer kadınlarla alay etmesinler; alay edilen kadınlar edenlerden daha iyi olabilirler.
    Hucurat suresi 11. ayet

Tabii kendisine dünya hayatı süslü gösterilenlerin alayları burası için kıyamette mesele ters yüz olur bu sefer alay iman edenlere üstten bakanlar içindir. Ve son gülen iyi güler diyebilmek için bu dünyada takva sahibi olmak gerekir. Çünkü Allah katında üstünlük ancak onunla olacaktır Hucurat suresinde Rabbimizin bizi müjdelediği gibi.

اِنَّ اَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللّٰهِ اَتْقٰيكُمْۜ
Allah katında en şerefliniz en çok sakınanınız en çok takva sahibi olanınızdır. Hucurat 13

O yüzden biz bu dünyadaki üstünlüğe takılıp da Allah katındaki şerefimizi kaybetmeyelim. Azıcık sabır bu dünyadaki çektiğimiz sıkıntılar Allah katındaki şerefimize nazaran zikre bile değmez. Sadece doğru soruyu soralım kendimize Ben nerenin ÜSTÜNÜ olmak istiyorum? Cevap ahiretse bu dünyadaki alaylar bizimle eğlenmeleri bizi çok üzmesin. Ahmed bin hanbel'in müsnedinde geçen şu hadisi aklımızdan çıkarmayalım;

"Dünyayı seven ahiretine zarar verir ahiretini seven de dünyasına zarar verir. Sizler Baki olanı fani olanı tercih edin.
        Müsned-i Ahmed

Kaldı ki Rabbimizin en büyük Lütfü olan iman nimeti Kur'an nimet'i  ve Kur'an'a ve sünnete sıkı sıkı sarıldığınız sürece bize ikram edilen ilim hikmet feraset hidayet nimetleri bizde olduğu sürece bu dünyada da Üstün biziz.

Ve ayetin son bölümü
" Allah dilediğine hesapsız rızık verir."

Bu durumda benim ben ona çok iyi kulluk yaptığım halde benim rızık konusunda işlerim neden yolunda gitmiyor gibi bir soru sorma lüksüm yok. Çünkü Allah dilediğine hesapsız rızık verir. Ben rabbine kul olmuş bir Müslüman olarak ona kulluk etmeyene verilen dünyalığa imrenerek farklı düşünemem ki İmrenemem de Hatta sitem de edemem Allah böylelerine veriyor diye... Çünkü Allah bana en büyük ikramını sundu kendime değil şu anda bu nimete sahip olmayanlara üzülürüm üzüleceksem. Kendim içinse nimetin devamını ve tamamını talep ederim Rabbimden.

Ve şunu Allah'ın izniyle çok iyi bilelim ki; Allah dilediği kuluna az, dilediği kuluna çok rızık veriyor. Az veya çok vermesi bir üstünlük ya da düşüklük göstergesi olamaz.

       Neticede cennette sonsuz bir rızık bekliyor mü' mini....
Nail olmak duasıyla...
213. ayette buluşmak üzere Allah'a emanet olun.

Haktan Bilen