Bakara Suresi 210. ayet tefsiri
هَلْ يَنْظُرُونَ اِلَّٓا اَنْ يَأْتِيَهُمُ اللّٰهُ ف۪ي ظُلَلٍ مِنَ الْغَمَامِ وَالْمَلٰٓئِكَةُ وَقُضِيَ الْاَمْرُۜ وَاِلَى اللّٰهِ تُرْجَعُ الْاُمُورُ۟
Onlar, ille de Allah’ın ve meleklerin, bulutların gölgeleri arasından çıkıp gelmesini ve işin bitirilmesini mi bekliyorlar! Bütün işler Allah’a dönecektir!
(Bakara 210)
Hac ibadeti ile başlayan mahşeri dünyada yaşamanın en güzel en net ve açık provası ile devam eden
En çok anılması gereken kimdir?
En büyük arzumuz ne olmalıdır?
Hedefi dünya olanın sonu ne olacaktır?
Umduğuna kavuşacak mıdır?
Dünya hayatı ile ilgili sözleri bizim bile hoşumuza giden insanlar kalplerinde ne niyetler taşır?
Onların asıl hedefleri nedir?
Allah korkusu hatırlatıldığı zaman yersiz gurura sahip insanlar nasıl bir tavır sergiler?
Son durakları neresidir?
Dünya bu insanlardan mı ibarettir?
Yoksa Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için tüm varlığını feda edebilecek Kullar var mıdır?
Bu kulların çoğalması bize neyi verecektir?
Bu kulların çoğalmasıyla şeytanın adımlarının takibinin azalmasının önemi ve ve buna rağmen tökezleyenin hali nedir?
tüm Bu soruların cevabını veren 13 ayetlik bölüm 210. ayet ile birlikte sona eriyor.
Ve soru cümlesi manidar ayette geçen... Yukarıdaki bunca sorunun cevabı verildikten sonra hala kendine gelmeyen insan neyi bekliyor???
Ayetten anlaşılan odur ki kâfirlerin derdinin açık bir delil görmek değil akılları sıra inananlarla ve peygamberle alay etmek. Çünkü hatırlayacak olursak surenin daha önce geçen bir bölümündeİsrailoğulları da" ey Musa Allah'ı apaçık görmedikçe sana iman etmeyeceğiz" demişlerdi. Kırılma noktalarımız ne kadar da benziyor...
Dertlerine baktığımız zaman iman etmek olmadığı Allah'a yakın olmak derdi taşımadıklarını açıkça görüyoruz
İstiyorlar ki Allah açıkça kendini ortaya koysun.Allah'ın insanları bu yolla imana zorlaması söz konusu değildir. Zoraki bir iman istemiyor Allah. Kim açıkça gördüğüne iman ettim der ki zaten? İman bir Güven meselesidir... Bu imtihan sırrına ters bir beklentidir.
İstekleri gerçekleştiğinde imanın da imtihanın da anlamı kalmayacağı gibi artık dönme imkanı da kalmayacak.
İstedikleri şey ancak kıyametin kopmasından sonra gerçekleşecektir o gün melekleri ile beraber gelecek Allah! ama nasılını ve keyfiyetini bilmiyoruz...Yarattığı bunca delilde yaratıcıyı göremeyenler, bizzat gözleri ile gördüklerinde neyin değişeceğini zannediyorlar. O ancak Firavun'un imanı olur. O da zaten reddedildi.
Rabbim görmeden yakın iyi bir iman ile iman etmeyi ve Rabbini görmenin en büyük ödüllerden olduğunu bilip o ödüle layık olabilmeyi, Nail olabilmeyi nasip etsin. Çünkü O'nu görmeden iman etmek;
إِذَا دَخَلَ أَهْلُ الْجَنَّةِ الْجَنَّةَ Cennet ehli cennete girdiğinde يَقُولُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَتَعَالَى Allah Teala der ki تُرِيدُونَ شَيْئًا أَزِيدُكُمْ Size ziyade olarak bir şeyi vermemi ister misiniz? فَيَقُولُونَ Ehl-i cennet der ki أَلَمْ تُبَيِّضْ وُجُوهَنَا Sen bizim yüzlerimizi ak etmedin mi? أَلَمْ تُدْخِلْنَا الْجَنَّةَ وَتُنَجِّنَا مِنَ النَّارِ Sen bizi cennete sokup ateşten korumadın mı? -Yani bize bu nimetleri vermişken biz daha ne isteyelim derler- فَيَكْشِفُ الْحِجَابَ Bunun üzerine Allah hicabını kaldırır -Yani zatından perdeyi açarak cemalini gösterir- فَمَا أُعْطُوا شَيْئًا أَحَبَّ إِلَيْهِمْ مِنَ النَّظَرِ إِلَى رَبِّهِمْ عَزَّ وَجَلَّ Onlara Rablerine bakmaktan daha sevimli hiç bir şey verilmemiştir. (Müslim, İman, 80; Tirmizi, Sıfetü-l Cennet, 16; Nesai, Sünenü-l Kübra, Tefsir, 179; İbni Mace, Mukaddime, 13; Ahmed İbni Hanbel, Müsned, No: 23980)
Bizi böyle harika bir müjdeye muhatap kılarken, bu kadar delili görüp de iman etmeyenler ise ahirette de O'nu görme şerefinden yoksun kalacaklardır.
211. ayette buluşmak üzere
Haktan Bilen